ČEZ ENERGETICKÉ PRODUKTY

csende

Struska

StruskaStruska je vedlejším produktem spalování uhlí v granulačních kotlích. Struska se odlučuje ve výsypce spalovací komory kotle kde dopadá do vodní lázně a po odvodnění je expedována odběratelům.

 

 

 

Vlastnosti:

Struska odpovídá svým zrnitostním složením a mechanickými vlastnostmi slabě zahliněným, špatně zrněným pískům. Struska je dobře zpracovatelná vibračními hutnícími prostředky. Pevnost CBR splňuje požadavky Technických podmínek „Návrh a provádění staveb pozemních komunikací s využitím popílků a popelů“ TP 93, vydaných MDS 3.4.2003 a ostatních technických předpisů. Strusku lze proto využívat do násypů zemních těles pozemních komunikací, zásypů rýh a kanalizačního potrubí, obsypů mostních opěr apod. Nízká objemová hmotnost strusky je velmi výhodná zejména při stavbách násypových těles na málo únosném podloží. Výhodně lze strusku využít vzhledem k její vysoké smykové pevnosti i pro zásypy opěrných konstrukcí.

Struska vyhovuje požadavkům na výsledky ekotoxikologických testů a limitním koncentracím pro obsahy škodlivin v sušině a stanovené vyhláškou č. 294/2005 Sb., a proto je ji možno považovat za výrobek zdravotně nezávadný ve smyslu zákona č. 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti stavebních výrobků v platném znění. Strusku je tedy možno využívat pro násypy a zásypy na povrchu terénu bez omezení konkrétní lokalitou, včetně vytváření svrchní vrstvy technické rekultivace.

Struska produkovaná ve výrobnách ČEZ, a.s. je využitelná jako stavební výrobek pro následující způsoby použití:

  • Násypy zemních těles pozemních komunikací
  • Zásypy opěrných konstrukcí
  • Zásypů a obsypy liniových staveb inženýrských sítí (vodovody, kanalizace, plynovody)
  • Zásypový materiál při rekultivaci vytěžených prostor po těžbě nerostných surovin (povrchové doly, pískovny, lomy)
  • Terénní úpravy nebo rekultivace antropogenní činností postižených pozemků
  • Jako ostřivo při výrobě cihlářských pálených výrobků

Poznámka :
Odkazy na jednotlivé elektrárny, které mají platné certifikáty pro strusku jako stavební výrobek (rozsah povoleného užití strusky se u jednotlivých OJ liší, lze však konstatovat, že pro výše uvedená použití lze využít strusku ze všech OJ skupiny ČEZ). Pokud bude ze strany odběratelů zájem, lze rozšířit stávající certifikáty o další způsoby užití.

ETU, EPC, ELE, EME, EDE

Skladování:
Struska je skladována jako deponie.

Plnící místa:
Odběrné místo do nákladních aut – EPO, EPC, ELE, EDE